LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés

Assetjament escolar. Anem a destruir

Els casos més extrems són les tristes morts de Jokin o Cristina C, que es van suïcidar incapaces de suportar les vexacions a les quals els sotmetien els seus companys, però diàriament les aules espanyoles són un camp de batalla. De vegades, les agressions físiques i psicològiques són de tal calibre que condueixen a un nen a l'anorèxia o la bulímia.

De tot això hi ha centenars de folis escrits sobre l'assetjament escolar o bullying (matons) -la paraula anglesa que millor ho descriu-, però cada estudi extreu diferents conclusions segons la parcel·la en la qual se centri. Les úniques afirmacions unànimes semblen ser: els professors se senten incapacitats per a posar fi a aquesta situació, els alumnes són els majors perjudicats, i els pares tenen una responsabilitat en l'educació dels seus fills que no assumeixen.

El problema creix i les actuals solucions no convencen a ningú. La pregunta ineludible és perquè es dóna aquest fenomen i quina és la solució.

Professors

Quan es destapa un cas d'assetjament escolar, tots miren cap a ells: és que no s'adonaven del que estava succeint davant els seus nassos?

Sembla que molts d'ells s'han sincerat en un estudi realitzat a l'inici de l'any per Idea i Cie, titulat L'opinió dels professors sobre la convivència en els centres. El 22,6% dels docents reconeix que ha observat com un alumne ridiculitzava a un altre, i el 14,4% ha vist com altre company professor feia el mateix amb un alumne. Más de la meitat de professors han presenciat robatoris i destrossa de material. Però quan un professor intueix el que succeeix en la seva classe, es troba en una cruïllada difícil de resoldre. D'una banda les hi té a veure amb xavals que no reben educació en les seves cases. La societat i les famílies esperen que aprenguin tot en els col·legis. De fet, si ens remetem a l'estudi, el 73,3% dels professors detecta que els estudiants els falten al respecte i 7 de cada 10 sofreix interrupcions de l'alumnat durant les classes. Insults, amenaces, rodes punxades, crits... són el pa nostre de cada dia. D'altra banda els mestres es troben amb que no tenen preparació per a assumir aquesta violència en les aules, i a més tenen poc marge d'actuació. Primer, per la família de l'agressor, que sol anul·lar els càstigs imposats, i després perquè l'Administració educativa sol donar la raó als pares. A això cal afegir que no existeixen mecanismes clars perquè el docent pugui intervenir. Els professors manquen de mitjans per a resoldre el problema. Miguel Ángel Cueto, psicòleg i director del Centre Psicològic de Teràpia de Conducta (CEPTECO) ha treballat l'assetjament escolar en centres educatius i afirma que "el més probable és que els professors no rebin la suficient preparació. Només cal observar que els professors i tutors solen ser els últims en assabentar-se de les situacions de bullying. Els pares no van molt més avançats. I, encara que en molts casos s'assabentessin amb anterioritat, segurament tampoc tenen massa recursos per a plantar cara a aquesta problemàtica. Però cal insistir, seria molt positiu que el cos docent gaudís de més recursos personals de cara a enfrontar-se a situacions de maltractament en l'aula, però més positiu seria encara una intervenció que abastés les més altes esferes socials". La Ministra d'Educació ha anunciat programes de formació per al professorat. Mentre, un informe de l'Institut de la Joventut, titulat Prevenció i lluita contra l'exclusió des de l'adolescència. La violència entre iguals en l'escola i l'oci, fa tres propostes: intervenció al primer senyal per part dels professors i des de l'etapa d'infantil, treballar sobre la igualtat de drets i classes participatives en les quals es facin grups heterogenis que sàpiguen treballar junts i on es valorin les capacitats de tots els xavals. Professors que utilitzen aquests sistemes asseguren que "Amb aquesta forma de treballar en grup es detecta ràpidament quan algú està sofrint assetjament".

Pares

Després de la mort de Jokin, el diari basc El Correu publicava les declaracions anònimes d'un dels pares dels nois implicats en el cas. El pare intentava excusar al seu fill fent veure el seu costat bo i minimitzant la seva brutalitat. Una altra de les respostes més recurrents és donar-li al menor una bona pallissa perquè aprengui que no cal pegar als seus companys, incorrent en la paradoxa d'utilitzar l'estratègia que es pretén evitar en el xaval, amb la qual cosa es reforça aquesta conducta. Les menys vegades, els pares parlen amb els professors, els pares del nen agredit i un psicòleg per a entre tots arreglar la situació, i crear la figura d'un mediador en el col·legi.

Les agressions no només són davant els companys, el mató exerceix la seva força també davant els professors mitjançant interrupcions en classe, burles, pintades, rodes punxades, amenaces i les menys vegades agressions físiques. La societat actua en molts casos a través de la justícia: el 1 de febrer d'aquest any un jutjat de Vitòria va fer pagar a un centre educatiu on acorralaven a una alumna dotze mil euros. Però aquest tipus de sentències no són comunes, i de fet la família de Jokin està indignada per la sentència que va indicar que els vuit alumnes acusats devien passar 18 mesos de llibertat vigilada, i a més quatre d'ells romandre tres caps de setmana en centres educatius per una falta de lesions. La solució està en els propis alumnes, però aquí és on està el problema. Perquè vegem l'abast, en una enquesta feta fa uns anys a una gran mostra d'alumnes, el 97% d'ells contestaven que l'únic responsable de la disciplina en les aules era el professor. Ells no se senten responsables i sense aquest sentiment no és possible actuar. A més altre dels grans mals de l'assetjament escolar és que els companys de la víctima i del mató saben el que està passant, però ningú parla. Aquesta actitud els converteix en còmplices, i de fet els companys de Jokin que sabien el que passava es van sentir molt mal quan es van assabentar de la seva mort perquè pensaven que si haguessin fet alguna cosa, es podria haver evitat. Com reflexió, vam prendre prestada una pregunta que es fa Nora Rodríguez, pedagoga experta en bullying i autora de "Guerra en les aules": "Per quines ningú els ensenya als nens des de petits que romandre callats enfront de la violència els torna immunes, impotents i vulnerables, i fins i tot pot dur-los a ser la pròxima víctima? A qui protegeixen realment seguint la llei del silenci?"

Realment als progenitors els resulta difícil assumir que el seu fill agredeix a un company, perquè saben que és conseqüència del que està rebent en la seva casa. Per a Nicolás Merino, Psicopedagog de CEPTECO, "el factor bàsic inadequat en l'educació dels pares és la incoherència. És poc instructiu ensenyar a no agredir quan s'usa el càstig físic com mètode educatiu. No es pot ensenyar a ser tolerant quan afavorim i vam aplaudir que el nostre fill no jugui amb un nen d'altra ètnia, amb discapacitat o d'una religió diferent. És convenient educar ensenyant estratègies de resolució de conflictes. Solem donar molta importància que el nostre fill aprengui a llegir, sumar i restar... però de vegades se'ns sol oblidar que també deu aprendre a enfrontar-se a les frustracions quan alguna cosa no li surt bé, ja que els seus desitjos no es veuen realitzats com imaginava. Altres factors importants que influeixen negativament en l'educació en el si d'algunes famílies, són la immediatesa a aconseguir objectius sense esforç -molts joves tenen el que volen i quan volen- i la falta de conseqüències negatives de les pròpies accions equivocades. El més adequat seria una actuació preventiva dintre de la família i tot el conjunt de la societat". En la mateixa línia, José Luis Balbín, director del setmanal La Clau escrivia en un editorial: "Aquesta obsessió per sobreproteger al nen només ho fa més indefens i, a la llarga, més desgraciat, incapaç d'enfrontar-se a problemes de vegades mínims".

Alumnes

El punt més vulnerable del triangle. Els que primer saben que hi ha assetjament escolar. Els que callen. Els que peguen. Les víctimes d'un sistema que no funciona. El fruit del passat i la llavor del futur. Els nostres nens. Agressors, víctimes i encobridors. 

Ser gros o massa llest pot ser l'excusa que cridi l'atenció del 'bully'. A Mario, de 15 anys, el mató de torn li va escopir durant dos anys sobre el seu menjar i després l'hi feia menjar davant de tots. A Lucas li van miccionar en la motxilla a l'esbarjo. A Irene (nom fictici), de 5 anys, els seus assetjadors, eren sis, li ltreien el berenar i la tancaven en el bany. Marcos, un nen immigrant, duu un any rebent pallisses dels seus companys. Mónica, de 3r. d'ESO va arribar a principis de curs amb més de vint xiclets enganxats al cap. Tots els nomenats són casos reals. El 48% dels escolars del nostre país d'entre nou i catorze anys ha patit o pateix violència per part d'un company. D'ells, més de la meitat pateix assetjament psicològic, i el 18% ho pateix també físicament, incloses ferides d'arma blanca (2%) i agressions sexuals (2,5%). A aquest assetjament, en ocasions se suma el professor rient de les gràcies que fa l'assetjador de torn sobre la seva víctima o ridiculitzàndo-la encara més en les classes. A Lucas el seu professor de gimnàstica li va cridar "corre gros, baixa el budell", al malmès Jokin una professora li va ordenar que recollís els rotllos de paper higiènic amb els quals els seus assetjadors havien omplert la classe. Ell, cansat de suportar vexacions i de no trobar suports entre alumnes i professors, es va suïcidar el 21 de setembre de 2004 en la muralla de Hondarribia (Guipúscoa). La mateixa determinació va prendre Cristina C., de 16 anys, llançant-se des del pont de La Llibertat a Elda (Alacant). Els seus pares havien denunciat l'assetjament davant la policia i aquesta l'havia catalogat d' "una renyina entre noies". Altres nens conviuen amb l'anorèxia, com problema derivat de la pressió que reben. Preguntem als psicòlegs de CEPTECO sobre els orígens que fan a un xaval acorralar a un company: "Les causes per les quals un alumne agredeix a un altre són factors multicausals. Entre els familiars podem assenyalar les relacions emocionals entre pares i fills, la permissivitat parental davant les conductes agressives dels seus fills, els mètodes utilitzats pels pares per a afirmar la seva autoritat amb els seus fills o el temperament i personalitat dels pares. Entre els factors grupals estan el contagi social, la baixada de certes barreres inhibitòries en la conducta en grup, o el difuminar-se la responsabilitat individual. Entre els factors escolars influeixen les normes del centre i si hi ha o no models participatius en aquesta escola". Està comprovat que la majoria dels assetjadors són escolars espanyols, no immigrants, i que no influeix el model de família en el qual viu el menor, ni el nivell econòmic ni d'estudis dels xavals.

Informació extreta de http://www.revistafusion.com/2005/septiembre/report144.htm

********************************************************************************

ELS EXPERTS OPINEN SOBRE BULLYING.

«Sin respeto la tarea educativa es inviable», afirma Amalia Gómez. MANU MEDIAVILLA| COLPISA MADRIDX
Amalia Gómez ha escrito 'La escuela sin ley'. / EFE. La violencia en los centros educativos «no se puede separar del absentismo y el fracaso escolar», recalca Amalia Gómez, ex secretaria general de Asuntos Sociales y profesora de instituto durante muchos años, a propósito de su libro «La escuela sin ley». Ese complejo problema se puede «prevenir al mismo tiempo que erradicar», pero cualquier solución duradera pasa, a su juicio, por recuperar el «sentido de esfuerzo y respeto» en la enseñanza y por una «política de Estado de educación, que ningún Gobierno ha hecho».
Gómez, que ahora preside la Cruz Roja sevillana, evita hablar de cifras de acoso, a la espera de que el Observatorio Estatal de la Convivencia Escolar creado hace dos años pueda ofrecer datos de 2008. Pero reconoce que «lo que está aflorando es suficientemente grave como para pensar que hay un importante número de casos», y advierte de que el argumento de «no crear alarma social es una coartada» que sólo puede empeorar la situación.
Cifras del acoso
De hecho, aunque discutidas, hay cifras inquietantes. Uno de cada cuatro alumnos refiere algún tipo de acoso escolar, recalca la asociación SOS Bullying a partir del informe Cisneros X del Instituto de Innovación Educativa y Desarrollo Directivo (el 23,3% denuncia malos tratos frecuentes en las aulas) y de un estudio de la Organización Mundial de la Salud en 35 países que señala un 24% para España. En la misma línea, también el Defensor del Pueblo confirmó esa preocupación al constatar que el 24% del alumnado de ESO dice tener miedo a ir a clase.
Las autoridades educativas y organizaciones de padres de alumnos como la CEAPA rechazan tales cifras, porque supondrían «casi una situación de guerra civil» que no existe en los centros. Pero lo cierto es que, como subrayaba una víctima tras diez años de acoso y un auténtico «exilio forzoso por bullying» de toda su familia, «cuando te están agrediendo, las cifras dan lo mismo: lo que quieres es que te ayuden». De ahí la insistencia de Amalia Gómez en que, más allá del título, su libro está «escrito desde la esperanza, sin caer en el pesimismo de que todo es violencia, ni en el optimismo de considerar incidentes cosas que deterioran la convivencia escolar».
La violencia no es un fenómeno nuevo, remarca Gómez, pero «hoy no se trata de eso, sino de resistencia a la autoridad» del profesorado. Y sin ese mínimo respeto que facilite la «reciprocidad de ida y vuelta» entre docente y alumnado, la tarea educativa es inviable. No se puede impartir una enseñanza de calidad, insiste, sin un clima de convivencia normalizada en las aulas, en las zonas de recreo e incluso en el horario extraescolar. Y remacha: «no se puede dividir la personalidad estudiantil en dos, en casa y en el colegio, porque es difícil que se esfuerce en clase si no lo hace en casa».

Falla el sistema educativo, porque «la calidad no se logra con el aumento de aprobados» -ni permitiendo el arrastre de asignaturas-, «sino con el aprendizaje de valores para la vida ciudadana». Falla su diseño, porque «hacen falta medios» para aplicar las leyes y porque normas tan importantes como la LOGSE fueron hechas «por gente que no era de la tiza, desde el laboratorio, no desde la realidad».

http://www.eldiariomontanes.es/20090125 ... 90125.html

******************************************************************

Catedràtica d'Educació advoca per conjugar "autoritat" i "respecte" a l'alumne en les aules. 16/08/2007

La catedràtica de Psicologia Evolutiva i Educació de la Universitat de Sevilla María José Lera va advocar per dur a les aules una barreja entre "autoritat" i "respecte als alumnes" per a millorar la convivència, encara que va reconèixer que aquest equilibri és "difícil" d'assolir. Opina que és "necessari" mantenir l'ordre en les aules, però d'una forma "democràtica" cap als alumnes, i va apostar per respectar-los com mètode per a "ensenyar-los a respectar".
En declaracions als periodistes minuts abans de la seva intervenció en el seminari 'Competències bàsiques, convivència i participació ciutadana', que se celebra aquesta setmana en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), la professora va qüestionar l'eficàcia de la mesura adoptada a França de suprimir el tutejament entre professor i alumnes.
"El problema no se soluciona tractant-li de vostè, això no significa més motivació escolar ni millores en el rendiment acadèmic", va argumentar, i va atribuir els problemes educatius a França a la situació dels alumnes immigrants en 'ghettos'. "La situació a França no és la millor", va reconèixer. "Anem a veure com els va".
María José Lera va impartir la conferència 'La violència i l'assetjament escolar. L'estat de l'educació' i va defensar les polítiques preventives com eina per a lluitar contra el fenomen de l'assetjament escolar o 'bullying'.
Va matisar que és una situació que es produeïx en tots els països europeus i que la seva incidència a Espanya "no és tan alta com en altres països" i va defensar la necessitat de la millora del "clima" de convivència en les aules. "Si dotem als nois d'estratègies per a resoldre els conflictes, la situació és diferent", va al·legar la professora, qui va assegurar que el problema és major en els primers cursos de l'ensenyament secundari.

PROJECTE EUROPEU.
En aquest sentit, la catedràtica de Psicologia Evolutiva es va referir al projecte europeu 'Golden Five', una iniciativa que ella mateixa coordina i que estudia mesures "pràctiques" per a millorar la convivència en les aules.
L'estudi s'ha desenvolupat en cinc països europeus, (Noruega, Bèlgica, Itàlia, Polònia i Espanya), així com en les ciutats d'Hebron (Cisjordània) i Gaza, en Palestina. En ell, després de tres mesos d'aplicació, s'han constatat "diferències estadístiques significatives" en tots els països en criteris com el rendiment escolar, amb una millora en les notes.
A més, els 41 professors que han participat en el projecte han admès un impacte positiu, "senten un gran benestar" i surten "satisfets" de les aules. Fins i tot, va apuntar Lera, "surten contents quan les coses surten malament perquè saben el que cal millorar a l'endemà".
La responsable del projecte va destacar el seu caràcter pràctic, a l'oferir mesures "concretes" als docents, i va defensar la necessitat d'implicar als pares en aquest procés. "Hem de millorar la participació de la família en l'escola", fins i tot en els casos que ambdós pares treballin fora de casa, va indicar.
Així, va posar com exemple una de les recomanacions als centres, el contacte amb els pares per a oferir-los "informació positiva" sobre els seus fills. "Els pares no l'hi creuen, ens ploren per telèfon", va narrar, i va assegurar que d'aquesta forma s'aconsegueix "que s'impliquin més i no llencin la tovallola".
Lera, que acaba de regressar de la supervisió del projecte en Palestina, va lamentar les traves posades per Israel per a l'entrada en el país, però va destacar els avanços del programa i la satisfacció dels professors amb els resultats obtinguts.

http://www.granadadigital.com/gd/amplia.php?aneu=63830&part=Societat

******************************************************************

Mariñe Soto.

L'experta en 'bullying' Mariñe Soto diu que el grup juga un paper clau al consentir el sofriment de la víctima La pedagoga i responsable del peritatge clínic del 'cas Jokin', Mariñe Soto, va afirmar avui en el marc d'un curs sobre mediació escolar i 'bullying' organitzat per la Fundació Rich i Associats, que en situacions d'assetjament escolar 'el grup juga un paper fonamental, al conèixer, consentir o perllongar el sofriment de la víctima'. A través d'un comunicat remès avui a EuropaPress, Soto, que va participar com ponent del curs titulat 'Com reconèixer el bullying, identificar els perfils i aplicar mesures de prevenció i intervenció', va explicar que 'l'escola s'ha centrat tradicionalment en els aspectes cognitius, en l'aprenentatge científic i tècnic, però el desenvolupament afectiu i dels sentiments és una eina fonamental en la gestió de conflictes, doncs molts problemes tenen el seu origen en l'àmbit emocional'. Soto, que va participar en aquest curs al costat del psicòleg Jorge Madariaga en les I Jornades de Convivència Escolar, va assenyalar que els professors 'han d'aprofitar les tutories amb els alumnes per a realitzar activitats que transmetin una sèrie de valors, afavoreixin l'empatia entre els xavals i desenvolupin la seva autoestima, i també deuen posar en comuna els seus sentiments i emocions, per a ensenyar-los a canalitzar la seva frustració'. AL mateix temps, 'encara que no puguin controlar tot el que passa en la classe, els docents han d'observar com es comporten els diferents grups, per a detectar problemes d'exclusió social i maltractament entre iguals'. El 'bullying' es caracteritza pel manteniment de conductes agressives i repetitives en les quals es produeix un desequilibri de poder que deixa indefensa a la víctima, per aquest motiu, segons Soto, 'el grup juga un paper fonamental, perquè els seus membres poden perllongar la situació de sofriment de la víctima, de la qual són coneixedors, ovacionant a l'agressor, establint una 'llei del silenci' de por de convertir-se en els pròxims maltractats o perquè, senzillament, no intervenen'. Quan es produeix un cas de maltractament en l'aula, 'totes les parts implicades acaben sent víctimes, d'alguna manera, perquè tant l'agressor com l'agredit, així com els seus familiars i les persones que els envolten, aprenen formes de relacionar-se negatives', va afegir la pedagoga. Per a abordar el problema, 'tots devem canviar d'actitud: hem de vetllar pel desenvolupament de la convivència, i evitar els abusos de poder i el mirar cap a altre costat pensant que callant se sofreix menys'. De totes maneres, Soto va advertir que no tot és 'bullying', doncs, arran del dramàtic 'cas Jokin' al País Basc, on exerceixen Madariaga i ella, 'es va deslligar una gran alarma mediàtica i social i tot el món tracta de descobrir nous casos, encara que els conflictes entre xavals existien d'abans'. En la seva opinió, en la societat actual imperen models de comportament més violents i competitius i es controla menys el maneig de la frustració, i això es reprodueix en els xavals, i per això, 'abans d'intervenir, els adults deuríem preguntar-nos com ens vam comportar habitualment, i revisar els models educatius que estem transmetent'. http://actualitat.terra.es/articulo/marinesotoexpertabullying/grup_569392.htm

******************************************************************

A menys valors, més violència juvenil.

Oviedo, Javier NEIRA. Experts afirmen que la televisió influeix perquè ensenya estratègies agressives, encara que adverteixen que el que compte és la gestió d'aquests aprenentatges. La tertúlia es va celebrar a Oviedo, a l'hotel Fruela.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: El telediari deia l'altre dia que havien detingut a dos xavals a Barcelona que anaven pel carrer amb el mòbil, agafaven a qualsevol que passés al seu costat i ho copejaven per a filmar-lo. Sense més. Es tracta de veure després les imatges de l'agressió i divertir-se.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: És una modalitat nova dintre de la violència.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: La Policia està espantada, considera que és ja alguna cosa normal. Cops a la gent que passa de forma totalment gratuïta, només per a recrear-se.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: És un fenomen més nou que l'assalt d'un autobús a Gijón. És una novetat això de gravar escenes violentes per a després visionar-les. És la violència com gaubança duta a un veritable límit. JOSÉ LUIS MAGRE: I socialitzada. Duc anys de professor del nocturn i per a aquesta tertúlia vaig fer una petita enquesta entre els meus alumnes, totalment anònima. Nois relativament majors ja. A la pregunta de si coneixen agressions en l'institut el 53 per cent contesta que «si». Alguns les conten. Una noia conta com la van pressionar a l'altura de la panxa amb una taula. Una altra, que la van voler cremar en classe, amb tot a les fosques. Altra parla que a pessics li van deixar les cames plenes de blaus. Creo que està clar que hi ha assetjament. Els llocs d'aquest assetjament són el pati d'esbarjo i la sortida de l'institut. El 85 per cent diu que amb freqüència hi ha matons. Com afegixen en un comentari: «Sempre hi ha un més fort als quals els seus companys vitoregen i ovacionen». Anem, que el context social és clau. Quant a les mesures per a evitar tot això, proposen més vigilància, parlen del paper dels pares i de mesures disciplinàries severes, com l'expulsió o treballs socials. La violència creix, diuen, per «l'educació que es rep o no es rep a casa». Per la permissivitat. Pels videojocs. Pel passotisme de la majoria i la fatxenderia d'uns pocs.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: Descriuen el «bullying», l'assetjament escolar, el matonatge. Potser és una mica que ve des de lluny i ara el que ocorre és que no existeixen veritables mecanismes de vigilància. Vam fer entrevistes a xavals en centres de menors i vam veure que els molestava especialment la relaxació de les normes. Els molestava que un altre els pogués pegar o robar i que no succeís gens. Els abusos no s'estan sabent abordar. I aquesta circumstància l'aprofiten els matons amb els seus grups de suport.

JOSÉ LUIS MAGRE: L'instint de supervivència, que està en la base de l'agressivitat, ha de ser regulat per la raó, per les normes i també per la virtut. No es neix amb la virtut, per això cal practicar-la. L'assetjament del que estem parlant està en relació amb la pèrdua de l'educació clàssica, l'educació de l'enteniment i de la voluntat.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: En la Facultat hem notat la diferència de les barreres d'entrada. De la formació. La diferència d'entrar amb una nota de 5,5 o entrar amb 6,8. Apreciem una gran diferència. Es nota quant a la capacitat d'esforç o l'assistència a classe. De totes maneres, en relació a la maduresa s'aprecia que a molts els costa fer determinades reflexions.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: És cert que s'han aixecat certes restriccions morals. Costa destriar què està bé i què està malament. I això ajuda a l'extensió de la violència. Però aquesta no és la causa. Cal preguntar-se: quina és la causa de la violència? És anterior a tot això, crec.

JOSÉ LUIS MAGRE: On està el motiu?

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: Aquesta és una pregunta complicada. Crec que relacionar violència i sistema educatiu és crucial. Hi ha més que fa dos-cents anys? Si és així, els sistemes educatius han fracassat. Estan per a socialitzar als individus de manera que, si el resultat és altre, no han complert la seva funció. Els xavals, ho acabem de veure, diuen que el problema ve de la família i de la colla. Potser, però caldrà veure què ocorre en l'institut. Creo que la violència avui és, després de la misèria, el major problema del món. I aquí fico totes les violències. No sigues què diran els historiadors, si va canviar en els últims segles. Potser és que ara ens escandalitza més. És més indignant ara que un home pegui a la seva dona. Opino com *Sartori, que la violència és molt televisiva. Ens fascina. És un vertigen que ens atreu. És tan immediat veure com un senyor va pel carrer i pega un tir a un altre que influïx socialment.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: Va ocórrer l'altre dia a Sevilla. Van atropellar tot just a una nena i van assassinar immediatament a tirs al conductor. Està en la vida real la violència.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: I no se sap com gestionar-la.

JOSÉ LUIS MAGRE: Hi ha un gran fracàs en els sistemes educatius. A Grècia, Roma i el Renaixement, l'art d'ensenyar i de viure en societat estaven relacionats. Una mica fonamental. Però ara l'educació arriba en bona mesura a través d'instàncies no reglades, com la televisió. Quan pregunto als nois qui els influïx més, em diuen, per ordre, que els companys, la televisió, els pares i els professors. Això indica que el sistema educatiu fracassa. El sistema educatiu ha esborrat l'esforç. Per altra banda, per a socialitzar a una persona fa falta la norma. Napoleó va dir que les seves claus estaven en el cap de la Policia Fouché i l'arquebisbe de París. Que eren els seus grans aliats. Ara és molt difícil, és molt difícil que hagi fonaments, i ocorre aquesta agressió de l'autobús a Gijón i moltes altres coses més per l'estil.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: La influència de la televisió es discuteix des dels anys 60. Es discuteix si efectivament, com alguns suposen, ensenya patrons d'agressió. La televisió mostra moltes coses i una persona que estigui atenta pot aprendre gairebé el maneig d'explosius seguint pel·lícules o reportatges de televisió. El que conta de totes maneres és si s'inculca o no s'inculca socialment aquest arsenal de coneixements. Si es rebaixa el control en la família, en l'escola o en la discoteca anem a tenir problemes. Abans, els nois que anaven a un centre d'atenció havien vist agressions realitzades pel seu pare. Ara, veuen la violència en televisió o en els videojocs. En els centres de Protecció de Menors abans estaven els nens maltractats, ara arriben nens maltractadors. Els pares són agredits, és un fenomen tan negatiu com nou. Abans, amb set monitors era suficient en un d'aquests centres. Ara fan falta molts més. Se semblen a centres de compliment de penes. Els xavals aprenen la violència. La societat ha d'ensenyar què és una virtut. Ara en un centre arriba un d'aquests xavals violents i es menja viu a un educador tradicional. Però si es troba amb cinc educadors com armaris es posa ferm i no l'arma.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: Anem a una societat escindida, esquizoide. Es fomenta la violència i després es fomenta el control de la violència. Fracassa el sistema educatiu, diem, però i el control moral dels adults? Creo que el fracàs és més profund, és gairebé de civilització. És la crisi de la idea de progrés. Ara disposem d'infinitat de recursos, les societats actuals disposen d'infinitat de recursos i, no obstant això, aquí estan aquests greus problemes. Per altra banda, cada vegada menys gent es preocupa del comuna a tots, del que és d'interès general. Se solten els dimonis i després ningú es preocupa de contenir-los.

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: Des dels anys seixanta hi ha una pèrdua del sentit de comunitat, especialment en els espais urbans, en les ciutats. No ocorre el mateix en els pobles.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: Però aquestes manifestacions greus d'incivisme de què són símptomes?, què indiquen realment?

JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: Les coses estan de tal manera que un Ajuntament ha de proposar normes sobre coses elementals que haurien de saber-se i ésser de comuna acceptació. Efectivament, hi ha molta esquizofrènia. Els joves persegueixen coses, relacionades fonamentalment amb l'alt consum, que després no poden assolir.

JOSÉ LUIS MAGRE: L'home actual no és més lliure, doncs encara que tingui més no sap com manejar-lo. A les multinacionals els interessa que consumim com més millor. Per això sóc pessimista.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: Llavors, la llibertat en les societats modernes que es remunta a dos-cents anys no és autèntica? Si admetem això, ens quedem sense força per a reaccionar. AL meu judici, la globalització trastoca tot i de forma tan ràpida que es produïx un desballestament. Canvien moltes coses i en molt poc temps. I la violència arriba potser per la falta d'adaptació a les noves circumstàncies. El consum ens empeny a palades als centres comercials. I el consumisme provoca frustració. I la frustració, violència.

JOSÉ LUIS MAGRE: Ja Epicur va dir que la riquesa no consisteix a augmentar el que es té, sinó a disminuir els desitjos. L'harmonia està a ordenar els desitjos. Destrossar un autobús no té sentit, però satisfà i per això es fa. Els valors de la filosofia grega i del pensament cristià s'han desmantellat i senzillament s'han substituït pel consum.

ÓSCAR RODRÍGUEZ BUZNEGO: O per «Gran Hermano». JORGE FERNÁNDEZ DEL VALL: O per «Operación Triunfo», un programa del que es dedueïx que amb preparar-se tres mesos intensivament és suficient per triomfar.

http://www.lne.es/seccions/noticia.jsp?pIdNoticia=367444&pIdSeccion=42&pNumEjemplar=1159.

******************************************************************

Juan (10 años). No es feliz.

«Más de la mitad de las enfermedades psiquiátricas se generan en la infancia», dice María Mardomingo La anorexia y el bullying, dos claras manifestaciones
DAVID JUNQUERA/MADRID. Cada vez son más numerosos los niños y adolescentes que precisan de la ayuda de los psiquiatras y los psicólogos. / ARCHIVO DM
María Jesús Mardomingo es uno de los nombres que se escriben con mayúsculas en un campo que requiere un don especial: la psiquiatría infantil. Presidenta de la Asociación Española de Psiquiatría Infantil y Juvenil, advierte que cada vez son más los menores que sufren trastornos psiquiátricos de todo tipo, por lo que se está quedando desfasado el mito recurrente de la infancia feliz. «Ahora la niñez ya no se evoca siempre de forma nostálgica como esa etapa idílica en la que no hay problemas (...) Más de la mitad de las enfermedades psiquiátricas se generan durante la infancia, y cualquier trastorno debe ser tratado cuanto antes».Para Mardomingo las causas que subyacen a estos trastornos no están del todo claras porque «son muy variadas y difíciles de definir». Eso sí, la psicóloga reconoce que actualmente «hay una actitud social muy generalizada de permisividad respecto a los niños y los jóvenes». Y el resultado es conocido. Los problemas con menores se multiplican: anorexias, trastornos de la personalidad, depresiones o incluso el dramático suicidio infantil. No obstante. son pocos los progenitores que se atreven a enfrentar este tipo de problemas con la ayuda de profesionales.Hermetismo.Una de las dificultades principales para tratar estos casos es saber identificarlos. Los pequeños «no suelen contar sus problemas a sus padres y los interlocutores son sus amigos -señala la psicóloga-. Hay que comenzar a sospechar cuando vemos a un joven que está triste, o a un adolescente que busca el aislamiento y evita el contacto con los adultos, o se enfada por todo, o llora por todo, o tiene trastornos del sueño", apunta Mardomingo. Ante cualquiera de estos síntomas la psicóloga aboga por perder la reticencia a consultar a los profesionales. Entre otras cosas, porque en el campo de la psiquiatría infantil se funciona de forma muy similar al resto de la medicina. «Cada enfermedad tiene su tratamiento ideal, el más eficaz», apostilla la doctora. En primer lugar está la psicoterapia, necesaria para que el niño entienda qué le pasa y cómo lo puede evitar. Después el asesoramiento a la familia que en ocasiones incluye también terapia familiar. En tercer lugar, el tratamiento farmacológico, que, como recuerda esta psiquiatra «en determinadas enfermedades resulta muy eficaz, aunque no en todas». Un cuarto aspecto es el de la colaboración con el colegio de los pacientes.Excesiva permisividadPrecisamente en los centros de estudios se están disparando los problemas de acoso escolar, también denominado 'bullying'. María Jesús Mardomingo reconoce que los casos de violencia en las aulas «siempre han existido», pero ahora el menosprecio entre los niños y adolescentes «es más intenso. Antes las normas de funcionamiento en la escuela frenaban enseguida las tendencias sádicas, pero ahora no perciben esa censura social, e incluso maltratar está bien visto entre sus compañeros».Otro de los problemas en alza es el de la anorexia. Mardomingo hace referencia a casos muy duros registrados en niñas de incluso siete años. «Desde los cinco años empiezan a ver en todas partes que la delgadez es un valor en alza». Ahora bien, también los chicos interiorizan estos valores estéticos de delgadez y de 'metrosexualidad', «lo cual, a su edad, es muy peligroso». Tanto que puede matar.

http://www.eldiariomontanes.es/prensa/20060815/sociedad/juan-anos-feliz_20060815.html

ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CONTACTE

Si us plau, indiqueu la font d'on obteniu la informació.