LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés

Ofensiva a Gran Bretanya contra l'assetjament als escolars per internet i mòbil

EMILI J. BLASCO CORRESPONSAL LONDRES.

"No responguis als missatges intimidatoris. El remitent vol una resposta, així que no li donis aquesta satisfacció. Guarda els e-mail com proves i informa a un adult d'això". Aquest és un dels consells de la guia que ha llançat el Ministeri d'Educació britànic davant el creixent fenomen del "ciberbullying", l'assetjament al que es veuen sotmesos molts escolars mitjançant trucades al mòbil, missatges sms i correus electrònics.
Les noves tecnologies han fet que l'assetjament entre escolars ja no es redueixi a l'horari lectiu o al moment d'entrades i sortides de classe, sinó que pot plantejar-se a qualsevol hora del dia. El fet que ja més del 10 per cent dels adolescents britànics hagin estat víctimes de missatges ofensius via "online" i que la meitat dels pares desconegui la realitat del "ciber bullying" ha dut a les autoritats del Regne Unit a llançar una detallada guia d'ajuda als possibles afectats.
"Recorda, el "bullying" mai és la teva culpa -adverteix al començament el manual-; pot parar-se i habitualment ser rastrejat. No ignoris l'assetjament, explica-l'hi a algú de la teva confiança, com els teus pares o un professor, o truca a una línia d'ajuda. Mantingues-te en calma. Si tens por, tracta de mostrar-lo el menys possible. No et preocupis, això només animaria a qui t'acorrala a seguir fent-lo.
En el cas de missatges de text o de vídeo a través del mòbil, la guia recomana desactivar si és possible la recepció de missatges o fins i tot apagar del tot el telèfon durant un parell de dies. Això pot fer creure al remitent que el destinatari ha canviat de nombre.
Si segueixen arribant els sms, el millor seria canviar de nom, posant-se en contacte amb els proveïdors de telefonia mòbil, que han obert serveis d'ajuda per a aquests casos. En aquesta situació, mai cal contestar els missatges i seria preferible ni tan sols llegir-los, però cal guardar-los per a presentar-los com proves, ja que l'assetjament és un crim que ha de ser abordat per la Policia.
Si l'assetjament es presenta en forma de trucades telefòniques, tant amb veu com silencioses, el manual adverteix que convé no penjar de manera immediata el telèfon, sinó deixar-lo a un costat i allunyar-se uns minuts per a després tancar la comunicació. Aquest procediment normalment avorreix al que truca en no obtenir resposta.
No donar mai detalls personals.
Mai cal donar detalls personals, com el número de telèfon a desconeguts, ni deixar el mòbil sol fora de l'abast del propi control. Quan es respon a una trucada és millor dir "hola" i no donar el nom de qui rep la cridada. Si la veu demana confirmar el número de telèfon, primer cal preguntar a quin número està trucant i després respondre si ha trucat bé o s'ha equivocat.
Si el nombre des del qual es truca i que apareix en la pantalla del mòbil no correspon a ningú conegut, el millor és no respondre i que el missatge es desviï a la bústia de veu. Mai cal respondre a aquests missatges i convé guardar-los per a futures investigacions, doncs "avui gairebé totes les trucades poden ser rastrejades", indica la guia. Tampoc és bo que el nom surti en el contestador. En cas d'assetjament, una mesura dissuasòria és que un adult gravi el missatge del contestador, el que desconcerta a qui truca.
Similars consells s'assenyalen per als correus electrònics abusius, que igualment no han de respondre's i sí guardar-se com evidència. Si un contesta a desconeguts, simplement s'està confirmant com a vertadera la pròpia adreça. En els "xats", la guia proposa utilitzar pseudònims, evitar oferir fotografies d'un mateix i retirar-se de la xerrada si és incòmoda.

http://www.abc.es/20060906/sociedad-educacion/ofensiva-gran-bretana-contra_200609060256.html

El ciberbullying

Peter Smith és director de la Unitat d'estudis relacionats amb la família i l'escola del Goldsmith college (Universitat de Londres). Especialista en un nou tipus d'assetjament, que ell va batejar com cyberbullying ("ciberassetjament"), va parlar en el Congrés Convivència i Escola, celebrat a Palma de Mallorca, sobre la naturalesa i extensió del nou fenomen. Allí li va entrevistar MAGISTERI.
Què és el "ciberassetjament"?
L'assetjament és una forma de maltractament basat en un desequilibri de poder. Es pot definir com un abús de poder sistemàtic. Al principi només es considerava així el qual es feia cara a cara, però després es van incloure les que utilitzaven a una tercera persona, o les que atacaven les relacions entre algú i els seus companys. En els últims anys ha sorgit de forma "natural" -ja que aquests aparells formen part de la seva vida diària- el "ciberassetjament", on l'agressió es produeix a través de mitjans informàtics: mòbil i internet.
Com es produeix?
A través de missatges de text o trucades en el mòbil, a través de correus electrònics i xats, amb vídeos i fotografies, o a través de pàgines d'internet. Les seves característiques són la invisibilidad de l'assetjador, l'amplitud de l'audiència i que l'assetjat no pot amagar-se.
Recordo que no fa molt temps van començar a sortir en els mitjans de comunicació casos d'enregistraments de maltractament entre alumnes penjats a internet. El més famós va ser el d'una alumna disminuïda a la qual donaven cops de mà...
És clarament bullying. No només el fet en si (els cops), sinó gravar-lo i difondre'l. Conté tots els elements de l'assetjament: és degradant, feridor, i provoca un dany a la víctima. Cal crear la consciència que això provoca el mateix dany que l'assetjament tradicional, i que té un impacte molt negatiu en els alumnes.
Els responsables d'Educació normalment tiren pilotes a fora quan es dóna un cas d'assetjament greu fora de l'escola. El "ciberassetjament" se sol produir fora de l'escola, però competeix a l'escola?
Sí, passa fora. Però també passa a l'escola, i entre els propis escolars. El "ciberassetjament" té el seu origen en les males relacions dintre de l'escola, i se soluciona dintre de l'escola.
Es dóna el cas d'alumnes acorralats que, com resposta, "ciberassetgen", ja que en aquest camp les forces poden estar més igualades?
Encara no hi ha suficients evidències que confirmin això. No necessàriament l'assetjador és més fort, com en el cas de 'assetjador psicològic, que també pot ser "ciberassetjament", i on la víctima física ho és també virtual. Un dels problemes és que és molt difícil defensar-se contra aquest assetjament: es produeix en la intimitat de la llar, fins i tot de l'habitació, i per tallar-lo cal comptar amb la col·laboració dels proveïdors d'internet o mòbils.
Ha dit en la conferència que el ciberassetjament individual és el més nociu. Per què?
En els meus estudis, els alumnes ho qualifiquen com el tipus més nociu de les diferents formes de bullying, fins i tot contant el tradicional. Hi ha un tràfic de vídeos electrònics, la humiliació es veu repetida una vegada i una altra, i a més té una enorme repercussió i abast si es penja a internet.
Què pot fer un pare si detecta que el seu fill ho pateix?
La bretxa digital és un fet, i pares i professors desconeixen moltes vegades el món virtual. Els adults són menys pràctics. Potser aquesta formació hauria de formar part d'un programa per a pares.
La bretxa digital també es nota quan la víctima és el professor: moltes vegades duen mesos insultant-lo quan s'assabenta.
No hem fet investigacions exhaustives, però si que hem detectat pàgines web on alguns alumnes piquen a un professor. És difícil que un docent pugui fer gens, excepte demanar al servidor que llevi els comentaris vexatoris. Però és una bona pregunta, i és difícil posar-li límit: potser incidint en programes preventius a l'escola.
Hi ha un debat sobre si el bullying és un fenomen nou o vell. Ha crescut en els últims temps?
És una pregunta difícil de contestar, portem investigant el fenomen només 20 anys. Per descomptat, ha estat una mica freqüent en tots els temps. per exemple, hi ha una novel·la anglesa de 1850 en la qual es descriuen una sèrie de comportaments escolars que es consideren la pedra fundacional del bullying.

http://www.magisnet.com/articulos.asp?idarticulo=2213

ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CONTACTE

Si us plau, indiqueu la font d'on obteniu la informació.