LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés
CIRCUIT AMB DUES BOMBETES I DOS COMMUTADORS. Característiques: A partir dels dos commutadors podem determinar quina bombeta volem encendre. Observeu que cal desplaçar els dos commutadors alhora. És un circuit per a experimentar.
CIRCUIT AMB TRES BOMBETES EN PARAL.LEL. Característiques: Permet connectar totes les bombetes que vulguem. Està limitat per la capacitat de la font d'alimentació i de la secció dels cables emprats. Arriben a consumir molt però en el cas de què alguna deixi de funcionar la resta continua. Cal no sobrepassar el voltatge de la font d'alimentació perquè les variacions afecten al seu funcionament.
CIRCUIT AMB TRES BOMBETES EN SÈRIE. Característiques: Permet connectar un nombre elevat de bombetes obtenint un baix consum. El voltatge es reparteix entre les bombetes; és adir, podem connectar 11 bombetes de 20 v cadascuna a un endoll de 220V (xarxa domèstica) o 220 bombetes d'un vol cadascuna. L'inconvenient més important és que el circuit depèn del funcionament de totes les bombetes. Si una es fon, totes deixen de funcionar. Un exemple el tenim en les bombetes de l'arbre de Nadal.
CIRCUIT MIXTE AMB BRUNZIDOR, BOMBETA, UN COMMUTADOR I UN POLSADOR. Característiques: Amb aquest circuit podem fer intermitent (polsador) la bombeta o el brunzidor (receptors). El commutador (aparell de comandament) distribueix el voltatge al receptor desitjat.

CIRCUIT AMB UN INTERRUPTOR. Característiques: Senzill circuit que des d'un aparell de comandament podem obrir (apagar) o tancar (obrir) el circuit. Recordem: un circuit està tancat quan el receptor (bombeta, brunzidor...) funciona. Si contràriament deixa de funcionar diem que el circuit està obert.

Observeu els dos circuits teòrics de la dreta. El primer està obert. El segon està tancat.

 

 

CIRCUIT AMB UN POLSADOR N.O. Característiques: En el moment que premem el botó funciona el receptor, un timbre per exemple, quan deixem de prémer deixa de funcionar. El polsador és del tipus balancí.
CIRCUIT AMB UN POLSADOR N.T. Característiques: Igual que l'anterior però funciona de manera contrària: quan prems el polsador deixa de funcionar. Encara que sigui extrany els podem trobar a les neveres (quan obrim la porta), en els cotxes, quan despenjem el telèfon fix...
CIRCUIT AMB UNA BOMBETA I DOS COMMUTADORS. Característiques: Molt utilitzat a les nostres llars. Disposem de dos aparells de comandament que ens permet encendre un punt de llum des de dos llocs diferents. Un passadís n'és un bon exemple.
CIRCUIT AMB DOS COMMUTADORS I UN DE CREUAMENT. Característiques: Igual que amb dos commutadors aqui hi afegim el commutador de creuament que ens permetrà obrir (tancar el circuit) o tancar (obrir el circuit) des de tres llocs diferents. Podem col.locar tants de creuament com volguem sempre que el primer i últim commutador siguin de tres connexions (tres forats).

Funcionament del polímetre o tester. Si voleu algunes imatges de com s'ha d'utilitzar cliqueu aquí.

Si el que voleu és la fitxa que repartim a classe sobre el funcionament del polímetre, cliqueu aquí .

Web personal de Manel Debés