LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés

Per començar, què és la domòtica?

És un paraula que no té un significat concret i es refereix a la tecnologia quan l'apliquem a les nostres llars. El diccionari la defineix com a un conjunt de sistemes que automatitzen les diferents instal.lacions d'una vivenda. Podriem dir que el fet d'obrir una porta amb el pany (aquest té prou tecnologia) seria una aplicació de la domòtica. Per definir què és la domòtica, tal i com l'entenem a l'actualitat, hauriem d'anar una mica més enllà: podriem considerar la domòtica com una sèrie d'aparells elèctrics o electrònics ( alarmes, sensors, motors elèctrics...) que ens ajuden en les nostres tasques quotidianes. Posem un exemple: Què passa si hem sortit de casa i ens hem deixat una finestra oberta i comença a ploure? Si la teva casa no és domòtica, molt possiblement hi entrarà aigua. Ara bé, si és domòtica i té instal.lat l'aparell convenient, detectarà aigua i posarà en marxa un motor que farà baixar la persiana o tancar la finestra.

Últimament la casa domòtica ha donat un tomb important amb l'aparició d'internet i el sistema Wi-Fi (connexió amb altres aparells sense necessitat de cables per ones electromagnètiques en una xarxa i un ampli camp d'actuació) o amb Bluetooth (Transmissió de veu i dades per radiofreqüència però la distància entre aparells ha de ser menor) les possibilitats encara augmenten. Les possibilitats que dóna la xarxa són immenses.

Una variant de la domòtica és la Inmòtica. És una branca de la domòtica que s'encarrega de l'aplicació de sistemes automàtics en edificis,

Ajuda per a persones discapacitades.

Les solucions domòtiques no només estan per la comoditat de l'ésser humà sinó que representa un gran ajut per a persones discapacitades. Sens dubte, l'automatització de persianes, portes, calefacció, electrodoméstics, alarma..des d'un mateix lloc i els avenços tecnològics pel que fa referència a la tecnologia digital (que l'ordinador reconegui les ordres donades amb la veu o que pugui escriure un text) pot ajudar a les persones amb problemas de mobilitat, visió... La idea és,també, poder crear robots que siguin capaços de 'cuidar' a les persones que tinguin algun tipus de dificultat que les impedeixi certa autonomia.

Casa tradicional o casa domòtica?

Aquí podríem tenir, em sembla, un ampli debat. Reconec que no tinc gaire clar que tot estigui en mans de l'electrònica i crec que l'usuari hauria de tenir prou criteri com per decidir quines de les tecnologies, actuals o futures, realment li són necessàries. Certament, el fet de poder engegar la calefacció des de l'altre punta del món o que un aparell et telefoni avisant d'algun problema domèstic: no tenir electricitat, una fuita d'aigua, un aparell que s'espatlla... no deixa de ser interessant.

El benefici teòric de l'aplicació de la domòtica se centra en un estalvi energètic, confort/comoditat i seguretat. Representa que tindrem més temps per dedicar-lo als altres?

El cost d'un habitatge domòtic és, com és lògic, superior a un habitatge convencional i representa un estalvi energètic... però, què passa amb tota aquesta electrònica un cop s'espatlli o es faci obsoleta? A la imatge següent podem observar què hauria de tenir la nostra casa per ser realment domòtica.

Tecnologia aplicada a la llar.

(Imatge capturada de http://www.nova.es/~mromero/domotica/esquema.htm)

Aquesta altre imatge ens mostra l'últim en tendències sobre domòtica.

Ara ens hi mancaria uns panells fotovoltaics per capturar la llum del Sol i transformar-la en electricitat, uns panells solars per escalfar l'aigua sanitària; reciclatge de l'aigua de la dutxa, vaixella i mans per regar o pel vàter; un aerogenerador per si no fa Sol però fa vent i una minicentral elèctrica si hi tenim un cert cabal d'aigua d'un rierol o riu. Aquesta casa seria l'enveja dels nostres veins i, fins i tot, podriem fer visites guiades!!!

De totes maneres hem de ser prudents si ens decidim per un sistema alternatiu a les energies convencionals ja que ens obligarà a cambiar els hàbits en quan al seu ús i potser acabem tenint una instal.lació de la qual no treiem tot el profit que ens havien dit. No té massa sentit fer una instal.lació costosa perquè volem tenir un fanal encès tota la nit, del que es tracta és d'estalviar energia. Darrere d'això hi ha un ampli sector empresarial que compte amb tots nosaltres perquè consumim.

Opinió del Webmaster: Tot estalvi produït pel consumidor final, repercuteix directament a la natura. Amb polítiques de concienciació es podria arribar a un alt grau d'estalvi i reciclatge però seria un objectiu a assolir en un llarg termini. Crec que les polítiques que incideixen en un major estalvi haurien de tenir com a objectiu reduir el consum en el seu orígen: centrals totalment ecològiques, fomentar la fabricació de motors elèctrics o d'aigua (veieu el fòrum) per cotxes i motos sense exprémer al màxim el petroli, reduir el consumisme (utopia?),...són algunes de les coses que hauriem de fer. Aquí, la frase "divide i vencerás" no té sentit. No té cap sentit perquè totes les mesures recauen en el consumidor (final) i se'ns 'castiga' amb el pagament d'impostos basats en el reciclatge a la llar, quan comprem un cotxe, quan fem una reparació...El cotxe només contamina entre un 12 i un 15% però, en canvi, és el major problema de la nostra societat. Puntualment ho és a les ciutats i carrers o vials on hi ha molt de trànsit. I de les fàbriques? En fet els deures?

EL QUE NO POT SER ÉS QUE TOT EL PES DE LA CONTAMINACIÓ RECAIGUI SEMPRE SOBRE EL CIUTADÀ.    Repartim a parts iguals, sisplau!

 BARCELONA JA TÉ LA PRIMERA CASA DOMÒTICA AMB CERTIFICAT (15.12.08)

 

És molt interessant la proposta malgrat que un trojà o un keylogger pugui entrar a l'ordinador de casa i anul.lar la alarma, obrir portes...


Si us plau, feu referència del web.