LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés

UNA CASA SENSE BARRERES.

Quan comprem una casa som joves, amb salut i amb molts projectes per fer. Van passant els anys i cada cop tenim més problemes de salut: alguns provocats per nosaltres mateixos (tabac, alcohol, estrés, vida sedentària...) i d'altres, en canvi, són propis de l'envelliment. No pensem que l'habitatge que estem comprant potser no compleixi les condicions necessaries per viure gent gran. A continuació veurem alguns aspectes que haurem de tenir en compte:

HABITATGE AMB ESCALES.

Si vivim en un pis que no disposa d'ascensor...no hem fet una bona compra: carregar amb la compra del supermercat o tenir un petit accident en una cama o peu, pot complicar-nos excessivament la vida...però quan ens fem grans la cosa es complica.

Si hem comprat una casa unifamiliar el problema no el tenim resolt ja que aquests habitatges acostumen
a tenir entre dues o tres plantes.

ELECTRICITAT.

Els cables no hauríen d'estar en llocs de pas i els endolls han d'estar ben fixats a la paret. És preferible que
siguin commutats i lluminosos. Els tenim que col.locar a 90 cms del terra.

LA CUINA.

Amb les vitroceràmiques, en ser planes, resulta fàcil arrossegar les cassoles, però els que tinguin dificultat
de visió no distingiran bé la zona de cocció. Una tauleta amb rodes ens permetrà poder transportar plats, ampolles... amb seguretat. No hauria de ser cap problema utilitzar plats i gots de plàstic. L'aigüera no hauria
de ser molt profunda i l'aixeta, amb palanca, millor si és de dutxa extraible.

Pels típics descuits del menjar en el foc, no podem oblidar un temporitzador que ens avisi si ens descuidem d'apagar el foc.

Una molt bona alternativa a la cuina és el microones. Fujim dels microones amb pantalles multifunció, botoneres, menús i submenús. Un microones amb dos botons giratoris, un per la potència i un altre pel temps, és la millor opció per les persones.

ELS MOBLES.

S'han d'apartar aquells que no facilitin l'accés per tota la casa. Es recomana que les portes tinguin un mínim de 80 cm fins a 110 cm i dues fulles. L'altura ideal dels prestatges està compresa entre els 40 i 150 cm del terra. Totes les cantonades dels mobles han de ser arrodonides.

EL TERRA.

Les catifes s'han d'eliminar o assegurar al terra amb algun dispositiu. Els terres de fusta tractats amb ceres antilliscants, són els més segurs. La moqueta, enmortaiex les caigudes, però frena la cadira de rodes.

ELS LLUMS.

El ideal és que fossin orientables per no enlluernar i d'intensitat regulable.

EL BANY.Els paviments plàstics antilliscants són els més recomanables, i resulten menys freds que el gres. Millor una dutxa a nivell del terra, amb barres per
subjectar-se. També tindrem en compte el vàter. Ha d'estar a una alçada de 45 o 50 cm. És preferible que les portes del bany es obrin cap a l'exterior. L'aixeta millor que tingui termòstat que a part d'estalviar energia ens pot estalviar d'una cremada. A l'esquerre, una imatge d'un vàter adaptat a minusvalíes físiques. Observem els passamans a banda i banda.
Encara que sigui obvi, és convenient revisar la instal.lació periòdicament. No seria estrany que el vàter s'afluixés degut a l'oxidació dels cargols de fixació o qualsevol dels suports de les barres que han d'assegurar poder suportar els esforços.

Si esteu interessats per conèixer un problema que ara no ens afecta però del qual no podem obviar, aquí hi teniu més informació:

http://www.minusval2000.com/otros/legislacion/estudiotecnico/index.html#LAVABO

 PER FER-SE UNA IDEA.

  Set-cents mil majors de 65 anys sofreixen problemes de mobilitat en la seva pròpia casa. Els experts recomanen adaptar el bany, la cuina i els accessos al pis.

El director de Salut de L'Agrupació Mútua, Jordi Bertrán, va xifrar en 15.000 € la despesa mitjana d'una família per adaptar un habitatge a les necessitats bàsiques de la tercera edat, segons un informe presentat en el Centre Collserola.

L'estudi revela, a més, que el 62% dels catalans majors de 65 anys (700.000 persones) sofreixen problemes de mobilitat en la seva casa.

A més, totes les previsions donen per fet que sobre l'any 2025 la piràmide de la població s'invertirà havent-hi més gent jubilada que persones actives (amb treball).

Millores en la casa.

L'informe assenyala que l'habitatge deu contar amb entrades i espais amplis que permetin l'ús de cadires de rodes o caminadors. Es deuen instal·lar baranes o passamans en els passadissos i el sòl ha de tenir un percentatge de rugositat que eviti les relliscades. A més, és necessari disposar d'un dispositiu de seguretat que avisi en cas de possibles caigudes. En els banys es recomana l'ús de la dutxa en lloc de la banyera, així com un lavabo adaptat que faciliti el sentar-se.

Quant a la cuina, els armaris deuen ser accessibles i es recomana la vitroceràmica per evitar cremades. Bertrán es va queixar que els pisos de nova construcció encara no han superat moltes de les deficiències de mobilitat.

Falta d'ascensors.

El 37% dels ancians encara viuen en edificis sense ascensor i el 9% deu pujar quatre o més nivells d'escales per arribar fins a la seva casa. Les dificultats dels majors també es donen en el carrer, ja que, per exemple, a Girona, el 40% dels ciutadans de 60 anys asseguren que tenen dificultat per circular per la via pública, segons l'Institut Mapfre.

  Si us plau, feu referència del web.