LA TECNOLOGIA A L'ESO 
            Un Web Personal "d'autor".ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CON
TACTE

Web personal de Manel Debés
Cercant per internet m'he Trobat AQUESTA notícia . L' he copiat tal i com està en castellà perque en la traducció Podem desvirtuar algun detall .

ELS PROFESSORS TAMBÉ PATEIXEN ASSETJAMENT

Notícia publicada dissabte, 7 gener a les 10:45:00 per admin. Rosari de la Nuez Torres ( * )

En els últims dies s'han disparat les alarmes davant els casos d'assetjament escolar . Les autoritats acadèmiques estan molt preocupades i han donat instruccions precises als directors dels centres , i que aquests al seu torn traslladen al professorat , per tal de detectar qualsevol signe , sempre ha estat aquí una preocupació pels casos d'assetjament que s'estiguin produint. Per a alguns sembla una cosa nova i que és un signe dels temps que estem vivint , tan carregats de violència . Al meu judici no , sempre ha estat aquí però ara es manifesta d'una altra manera . Els temps canvien i les noves tecnologies permeten noves formes de tortures . Sempre va existir l'alumne que va haver de suportar les burles o el xantatge dels seus companys , bé per tenir algun defecte físic o senzillament per ser un alumne destacat .La enveja és tan espanyola ! El dramàtic és que, com sempre , hagi de passar una cosa molt greu , com és un suïcidi perquè s'actuï .

Analitzant alguns casos de professors que han estat falsament acusats , i encara després d'haver-se comprovat la seva innocència s'han suïcidat .Recordo un cas d'un professor d'Andalusia que va ser acusat per uns pares d'assetjament sexual a les seves filles . Però no cal anar-se'n a casos tan extrems i particulars . Diàriament a les aules , sobretot en els primers nivells de la Secundària , alguns professors estan patint l'assetjament dels seus alumnes . Quan un alumne amenaça el professor de denunciar al Cap d'Estudis o al Consell Escolar, perquè suposadament el professor no està disposat a repetir la seva explicació fins a la sacietat , quan adverteix que l'alumne el que vol és emprenyar com es diu a això? .Quan el professor ha de sentir " és que per això et paguen " no està sent sotmès a assetjament ?

La revista MUFACE N º 199 , corresponent als mesos de juny-juliol -agost 2005 analitzava aquest problema i assenyalava que " l'estrès i l'ansietat són cada vegada més comuns entre el col · lectiu docent " .Com causant d'aquestes patologies apareix la indisciplina dels alumnes . Això es tradueix moltes vegades en jubilacions anticipades o en baixes laborals de llarga durada . El més sorprenent d'un llarg article d'aquesta revista titulat Professors al divan és que també parla del mobbing o assetjament laboral i diu : "La tensió i estrès de vegades també són conseqüència de la malvolença dels propis companys . Als centres educatius - com en molts altres llocs de treball- hi ha professors que pateixen assetjament moral o mobbing i són objecte d'exigències psicològiques per part de la direcció del centre a què no poden fer front .... en nombrosos casos aquesta adreça crea una situació d'indefensióabsoluta al docent assetjat " . Són paraules de Carmen Perote , advocada del Gabinet Jurídic de CCOO " El fet és que més d'un docent amb ganes de fer coses pot convertir de la nit al matí al centre de la diana : amenaça, ignorat per part dels seus companys , tracte desigual , assignació de tasques aïllades , magnificació d'errors,rumorologia intencionada en contra ... "

Continua Perona "l'equip directiu arriba a la conclusió que la forma d'evitar el problema és que el treballador es traslladi a un altre centre" , com això no és fàcil s'utilitza estratègies de pressió utilitzant queixes dels alumnes , informes de companys fins a aconseguiraparent el seu objectiu , és a dir que el treballador es traslladi de centre .

L'informe arriba a la conclusió que la convivència escolar no és l'única culpable dels trastorns que pateixen els professors. Però al professor qui ho defensa ? En teoria els sindicats , o els seus superiors . La realitat és que quan algú s'atreveix a denunciar només aconsegueix que la seva situació empitjori . La justícia és molt lenta . Si el professor no té molt aguant potser acabi marxant a casa .

Seria convenient que aquells que ara es preocupen per l'assetjament escolar dels alumnes , i que fins i tot presenten mocions als ajuntaments , també es preocupessin per la situació i les condicions de treball dels professors.

( * ) Rosari de la Nuez Torres és professora de Literatura a l'IES José Arencibia Gil de Telde ( Gran Canària )


http://www.teldeactualidad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3506

Set de cada deu alumnes falten al respecte al professor

Un sindicat obre un telèfon per atendre les necessitats dels mestres de Tarragona
Miquel Codolar | mcodolar@diaridetarragona.com

Fa un any van amputar un dit a una professora de Manlleu . Dos mestres porten escorta a Nou Barris per amenaces d'alumnes . Una educadora de Tarragona va ser apedregada pel carrer . A partir d'aquesta setmana els professors de Tarragona tenen un nou telèfon per resoldre els seus problemes .

El 73,3 per cent dels alumnes admeten que falten al respecte als professors , segons una enquesta de Cie - Fuhem a 11.034 estudiants de secundària i 7.226 famílies. El 69,8 per cent admet que porta un comportament ' disruptiu a l'aula ', i el 6,1 per cent diu haver agredit als seus professors d'alguna manera.

D'altra banda , un estudi realitzat pel sindicat Anpe indica que el 73 per cent dels professors està en risc de patir estrès, ansietat o depressió com a conseqüència de la violència en els centres educatius . L'estudi va seleccionar aleatòriament l'opinió de 500 professors espanyols del sindicat , dels 11.034 que havien respost una enquesta per internet . Els seus resultats no disten de l'informe del Defensor del Menor , que a finals de gener apuntava que el 80 per cent dels professors té la impressió que els conflictes escolars augmenten .

Per tot això , SOSBULLYING ha decidit ampliar el servei que oferia fins ara per ajudar a persones que vivien de prop el bullying a les aules , a un servei específic per als professors que poden patir mobbing .Ho fa amb un telèfon que aquesta setmana es va obrir a Tarragona . Cinc psicòlegs voluntaris atenen les trucades i les classifiquen perquè cadascuna tingui l'interlocutor apropiat. En les properes setmanes entraran en funcionament telèfons similars en altres províncies .

El president a Tarragona de Anpe , Juli Ros , ha indicat que repartiran 10.000 tríptics en tots els centres públics d'educació de Catalunya , començant per Tarragona , per informar d'aquest servei , que pretén « acabar amb tot tipus d'agressions i assetjament escolar » .

Inclou suport psicològic , assessorament legal , associació per a la convivència i ajuda davant el bullying . « Quatre ofertes per cobrir totes les possibilitats , pera oferir totes les solucions » , apunta el tríptic . Anpe demana als professors que « denunciïn tota situació violenta , coneguin els protocols d'actuació davant qualsevol agressió i reivindiquin l'actuació directa en defensa dels seus administrats » .

Jordi Morquilles és el psicòleg clínic que coordina el servei. És especialista en la superació de situacions difícils . Citant dades de la tercera enquesta europea sobre condicions del treball a la Unió Europea , que es va publicar el 2000, explica que « el 10 per cent dels treballadors europeus han estat víctimes de mobbing o assetjament moral a la feina .També els professors » .

Això comporta « un greu perill per a la salut de qui el pateix , afectant generalment a la gent que té al seu voltant» . Per Morquilles , el que diferencia l'assetjament laboral del que no ho és « és la capacitat volitiva , és a dir , la intencionalitat de causar danys en una parsona o un grup , de forma repetida i en un període continu de temps » .

El delegat del Departament d'Educació de Tarragona, Josep Maria Pallàs , va indicar ahir que « dins del Departament ja existeixen mecanismes per solucionar els conflictes que puguin succeir a les escoles » . Va explicar que en cada centre hi ha un coordinador que rep un complement retributiu per « assumir totes les competències en riscos laborals » i que se sumen al treball de personal de medicina del treball , va afegir .

Segons l'opinió de Pallàs , « el millor és que qui tingui un problema d'aquest tipus que acudeixi al metge » .

Aquest és el telèfon que aquesta setmana s'ha obert per atendre els problemes dels professors de Tarragona . Ofereix suport psicològic , assessorament legal , associació per a la convivència i SOSBULLYING .

http://www.diaridetarragona.com/dtgn/noticia.php?id=12974&sec=1
ÍNDEX   FÒRUM   XAT   SOBRE L'AUTOR   CONTACTE

Si us plau, indiqueu la font d'on obteniu la informació.